neo-moralism..

Paulina Neuding har skrivit om abort på SvD och hon går lite vilse i sin liberalism, när hon argumenterar för att utöka en individs valfrihet på en annan individs bekostnad. Även om hon ger sig själv ett alibi ”..jag efterlyser ingen inskränkt aborträtt..” så är det ändå det utfallet vi skulle få av hennes förslag, ett förslag som, så vanligt i den här frågan, lutar sig mot moralism och skam.

”Idag får enskilda läkare och sjuksköterskor bara vägra att utföra eller delta i en abort om kvinnans hälsa är i fara.
De borde därutöver ha rätt att vägra ta bort friska foster som är resultatet av vuxna kvinnors medvetna val.”

Paulina jag är bara nyfiken, på vilket sätt skiljer sig obehagsupplevelsen åt (för personalen) mellan aborterna efter omedvetna val eller dom efter medvetna val?
Och hur ska det kunna bedömas att det handlar om ett omedvetet val? Genom intervju, lögntest, hypnos eller polisanmälan?
I Sverige är du ju fri att välja bort yrken där arbetsuppgifterna inte överensstämmer med din personliga övertygelse, vilket egentligen löser dilemmat i den här uppförstorade frågan. Men om jag tillåter mig själv att överdriva och vidareutveckla ditt resonemang så bör ju frågan även gälla kirurger och annan sjukhuspersonal, ska inte dom kunna välja om dom vill hjälpa t ex rattfyllon och kriminella med tanke på att dom har försatt sig i sin situation genom medvetna val?

Näe Paulina, jag är lite förvånad över att det här förslaget kommer från dig. I ett liberalt samhälle måste den här sorters tjänster erbjudas, t o m för långtgångna graviditeter, eftersom det handlar om individens rätt till sitt liv och sin egen kropp..
Du har möjligtvis rätt i att det saknas en diskussion om etik och moral när det kommer till abortfrågan, men i slutändan så är det den fullvuxna individen som har det sista ordet, för det är endast hon som ska leva med beslutet..
Däremot har du delvis rätt i att inskränkningar som denna skulle få den officiella statistiken att sjunka men den skulle även höja ohälsotalen för svenska kvinnor till följd av den ökade galgförsäljningen..

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: