..för samhällsnyttan..

..är ett ord som ger mig kalla kårar, då det är själva essenssen av kollektivismen.
Och som nu används som argument av Svenskt Näringsliv för det förslag dom tror på om sänkt bidragsdel, av studielånet, för studier inom humaniora.
Först och främst så är inte förslaget så värst kontroversiellt, då istället lånedelen skulle täcka upp för sänkningen, även om det från främst vänsterdebattörer talas om en kulturens död. Men det här skiljer sig inte från andra subventioner  som används som styrmedel för att få medborgarna att ta ”rätt” beslut, se t.ex miljöbil. (så låt oss istället diskutera subventioner)
Däremot hade det varit upprörande om, som vissa debattörer vill, förslaget gick ut på att studielånet skulle sänkas eller inte beviljas för utb. som inte uppfattades som bra för samhällsnyttan.

Sedan tycker inte jag att det är ett vidare bra förslag eftersom jag är övertygad om att det inte kommer ha någon effekt på rörelsen från humaniora till andra ämnen, då studenten sällan väljer utbildning efter det framtida lönekuvertet eller ens efterfrågan av kunskaperna på arbetsmarknaden.
Sedan kan man ju ana en liten anti-intellektuell hållning i förslaget, och det är väl det som skapat upprördheten på bl a Twitter.
Det är viktigt med en fri utbildning eftersom vi idag lever flera liv under vår livstid i kunskapssamhället, till skillnad från i gårdagens brukssamhälle, och därför måste vi ha möjligheten att vidareutbilda -eller helt ombilda oss.
Och här kan svenskt näringsliv göra mer nytta genom att vara med och ta fram fler utbildningar utefter principen om tillgång och efterfrågan, och fler helg-och kvällsutbildningar…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: