off with her head!

Såg att ”barnläkaren” skulle åtalas för att ha dräpt den hjärnskadade och döende ungen genom injicering av smärtstillande ( vid bortkoppling av respirator)..det har nu gått två år och rättsstaten har redan från början ställt sig på föräldrarnas sida, vilka självklart i sorgen söker en förklaring och syndabock, vilket jag tycker är sorgligt.
Enligt experter men även enligt vårdpersonal jag talat med så är det här praxis och att det här är ett ärende snarare för Socialstyrelsen än domstol. Jag tror att det här riskerar att göra stor skada för framtida patienter då läkare kanske inte vågar hantera ”svåra” patienter med risken för åtal om saker mot förmodan skulle gå fel eller än värre att läkare inte ens söker sig till vissa fält.
I USA har det gått så långt att man i flera delstater saknar förlossningsläkare, vilket tvingar kvinnor att resa till andra delstater för att kunna föda. Risken att bli stämd och åtalad är också en delförklaring till varför vården i USA är så mycket dyrare än i t. ex Europa, utslaget per patient, för att minimera risken att bli stämd gör den amerikanske läkaren ”större” och mer omfattande undersökningar på sin patient än den Europeiske, just för att inte riskera att ”missa” något..

Vi talar trots allt om vården, vi talar om ofta väldigt komplicerade ingrepp, vi talar om tillfällen då våra kroppar är under angrepp eller bara strejkar, vi talar om situationer när vi känner oss som mest utsatta och maktlösa och förväntningarna på den där vitklädda är skyhöga men inte ens dom kan alltid säkra ett lyckligt utfall..det kallas livet.
Ska vi då slita bort mattan under deras fötter, tvinga dom att inte lita på sitt eget omdöme i kritiska situationer?
Jag säger inte att man ska förhålla sig okritisk till sin läkare eller vården, men precis som jag litar på rörmokarens hastigt tagna beslut vid en läcka i min lägenhet tänker jag lita på läkarens i en kritisk situation…

Dagens: Tough Alliance – Mine was real

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: