what do jew know about belarus..

Igår kväll var jag på en liten informationskväll om Belarus, på Judiska församlingen, vilken blev lite av en ögonöppnare för mig.
Visst, jag har ju vetat om att livet i Belarus inte är det lättaste för den frihetstörstande men att det var så här illa var jag nog inte riktigt införstådd med..

Det blev en väldigt givande kväll och det var trevligt att möta upp min gamla kollega Jonas och hans alltid lika inspirerande flickvän Isabel som var medarrangör.
Kvällen inleddes med filmen ovan och sedan fick vi höra två modiga representanter från det Belarusiska Liberala partiet, berätta om livet som oppositionell i Lukasjenkos paradis. Starkast minns jag episoden där den ena av dom blivit kallad till sin dotters skola då hon under en lektion svarat att Lukasjenko är dum. Konfronterad med uppgiften och avkrävd en förklaring svarade han att hon har rätt, varpå rektorn undrade hur man nu skulle lösa situationen som uppstått.
Belarusiern svarade att den bästa lösningen nog vore att sluta ställa sådana frågor till dottern, så, kunde han själv lova att han ifortsättningen skulle strunta i att svara på liknande frågor från rektorn..

Efter detta började församlingens importerade rabbin, vilken verkade vara en varm och trevlig prick, tala om solidaritet ur ett judiskt perspektiv..
..gäääsp..snaark..toarulle..gäääsp..tarmludd..snaaark..

Och slutligen blev det lite av en paneldebatt med:
Caroline Szyber, riksdagsledamot (Kd) samt valobservatör vid presidentvalet i Belarus 2010.
Kent Härstedt, riksdagsledamot (S) samt valobservatör vid presidentvalet i Belarus 2010, annars kanske mest känd från Estoniatragedin.
Christian Holm, riksdagsledamot (M) samt valobservatör vid presidentvalet i Belarus 2010.

Det var intressant att få höra deras syn på situationen där borta, då dom alla varit engagerade i frågan under en längre tid, och om dom olika tragikomiska erfarenheterna från Belarus, där bl a Kent fick övervaka rösträkningen från 15-20 meters håll..

Allt som allt en givande kväll och ett tack till Info Belarus.

Dagens: Band of Horses – Funeral

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: